Çin Yeni Yıl Kutlamaları

Çin’in en önemli bayramlarından biri yeni yıla giriş zamanı yapılan kutlamalardır. Çin Yeni Yılı ya da Bahar Festivali olarak da adlandırılan bu bayram, ülkenin her köşesinde heyecanla karşılanmaktadır.

Evler yeni yıl öncesinde mutlaka süpürülerek temizlenir ve kutlamalara hazırlanır. Evlere ve sokaklara yeni yıl kutlama yazıları ve kırmızı fenerler asılır. Çin Takvimine göre hangi hayvan senesi ise, o hayvanın figürleri, heykelleri, resimleri her yeri süsler.

Mutfak Tanrısı Zaowang’a tüm sene verdiği bereket ve yiyecekler için şükranlar sunulur. Senenin son ayının 23’üncü gecesi Zaowang’ın aile hakkında Cennet’e rapor vereceğine inanılır ve o gün tatlılarla ve ballı yiyeceklerle onu mutlu etmeye ve bir çeşit rüşvet verip iyi rapor vermesi için çabalanır. Zaowang yılın ilk günü eve tekrar dönecektir.

Yeni yıl kutlamalarında, masaya konulan bazı yiyecekler sembolik anlamlar taşırlar, bolluğun simgesi olan balık, uzun ömrü simgeleyen çubuk makarna (noodle), bütünlüğün simgesi portakal. Şans getireceğine inanılan 8 veya 9 sayıları adetince yiyeceğin masada bulunması önemlidir. Yeni yılın ilk 15 günü süren kutlamaların son günü yarım ay şeklinde mantılar yenilir ve ailenin birliği ve mükemmelliği kutlanır.

İlk gecenin akşamında herkes en güzel kıyafetlerini giyer. Kötü sözlerden, yalan söylemekten, bağırmaktan ve bir şeyleri kırmaktan kaçınılır. Çocuklara kırmızı zarflı, içerisinde şans paraları olan “Lai-See zarfları” verilir. Evdeki misafirlere maddi imkanlar nispetinde en güzel yiyecekler ve tatlılar sunulmaya çalışılır. Herkes birbirine hediyeler verir. Pencere açılarak temiz havanın ve iyi şansların eve girmesi istenir.

Büyük önem verilen bu tatil döneminde ticari hayat neredeyse durma noktasına gelmektedir. Ülkenin dört bir tarafındaki evlerine gitmek ve akrabalarıyla kutlamalar yapmak isteyen milyonlarca Çinli aylar öncesinden bilet almak için kuyruklara girer. Otobüs ve tren biletleri aylar önceden biter ve ek seferler konularak ulaşım çözülmeye çalışılır.

Tatil öncesi fabrikalar ve işverenler, çalışanların maaşlarını ve ekstra bonuslarını peşin öderler. Yeni yıla borçlu girilmesi hoş karşılanmayan bir harekettir. Bankalardan bu dönemde çok büyük miktarda nakit para çıkışı olmaktadır.

Çin’e ticari seyahat etmeyi düşünüyorsanız, yeni yıl tatili dönemini kesinlikle dikkate almanızı tavsiye ederim.

Yıllara göre Çin yılbaşları:
2011 3 Şubat Tavşan
2012 23 Ocak Ejderha
2013 10 Şubat Yılan
2014 31 Ocak At
2015 19 Şubat Koyun
2016 8 Şubat Maymun
2017 28 Ocak Horoz
2018 16 Şubat Köpek
2019 5 Şubat Domuz

16.01.2011

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.